Het gaat er niet om hoeveel je eet maar wat je eet!

Wist je dat?

Let op de oorsprong van je eten.

Hoe bereikt het voedsel jouw bord? Wat is er toegevoegd aan je voeding en hoe schadelijk is dat voor je? Probeer terug te gaan naar de natuurlijke vorm van eten: verse groente en fruit, vlees, zuivel, zaden en noten. Volledige, verse voeding. Het is belangrijk om onnodig bewerkt eten, fast food en kant-en-klaar zo veel mogelijk te vermijden.

Stop met geraffineerde suiker.

Suikers zijn gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen, daarnaast is suiker de ultieme dikmaker en zorgt het voor een grote dip. Vermijd dus eten en drinken met toegevoegde suikers. Deze voedingsmiddelen bevatten in de meeste gevallen vrijwel geen voedingsstoffen en zorgen enkel voor een korte energieboost. Vervang snoep, koek en frisdrank door water of thee en gezonde snacks zoals noten, fruit, groenten, yoghurt, volkoren cracker met mager vlees, soep,...

Kook zelf

Neem de tijd om zelf te koken. Fast food en kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak vol met suikers en kunstmatige toevoegingen. Door zelf een maaltijd klaar te maken kun je een groot deel van deze slechte stoffen vermijden. Ook weet je meteen wat in je eten zit en hoeveel je moet maken. Heb je weinig tijd? Kook dan voor meerdere dagen of maak gebruik van een kant en klare maaltijdbox (hello fresh, sandra bekkari,...)

Ken je supermarkt

Je zult zien dat een groot deel van de supermarkt vol staat met ongezond en kunstmatig voedsel. Ga niet met een lege maag naar de supermarkt en beperk jezelf tijdens het boodschappen doen tot de versafdelingen en je boodschappenlijstje. Vermijd de gangen waar snoep, koek, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en chips staan. Zo kom je minder snel in de verleiding om ongezond voedsel te kopen.

Eet lokale en biologische producten

Het kopen van vlees, groenten, fruit, zuivel en eieren van lokale boerderijen is gezonder en diervriendelijker. Het zijn korte keten producten en je steunt de lokale ondernemer. Vaak is dit voedsel biologisch verbouwd. Ook weet je meteen waar je eten vandaan komt en zal je sneller ‘met de seizoenen’ eten.

Vermijd ‘dieetvoeding’ en suikervervangers

Wanneer je wil afvallen, zal je misschien verleid worden tot het kopen van dieetvoeding of het volgen van crashdiëten. Maaltijdrepen en -shakes, zero of light frisdrank, 0% vet en middelen om af te vallen lijken dan een makkelijke keuze. Helaas zitten veel van deze voedingsmiddelen vol met slechte stoffen en snelle suikers of suikervervangers en op de koop toe houden ze je zin in zoet in stand. Ironisch genoeg zijn ze dus niet de juiste keuze, vooral niet wanneer afvallen je doel is. Volg je een crashdieet dan val je veel af maar krijg je er nadien, als kers op de taart dubbel zo veel kilo’s bij. Zoek een nieuwe levenswijze/visie voor jouw voedingspatroon die je niks verbiedt, want net wat niet mag is zo verleidelijk. Een 80-20% verhouding werkt meestal prima maar dit is voor iedereen anders.

Eet kleurrijk!

Een van de makkelijkste manieren om gezond en lekker te eten is het toevoegen van kleur aan je bord. Groene groenten zoals sla, boontjes, spinazie,… zijn makkelijk toe te voegen aan veel gerechten, bijvoorbeeld aan soep, een salade of omelet. Of maak eens een kleurrijk bord met verschillende soorten fruit. Eten doe je namelijk ook met je ogen.

Vermijd snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten gedragen zich in het lichaam hetzelfde als geraffineerde suikers. Ze zorgen voor een snelle energieboost, maar daarna treedt er een dip op. Vermijd dus voeding met snelle koolhydraten: wit stokbrood, koffiekoeken, wit brood, witte pasta en rijst. Vervang dit door producten met volkorengranen, bijvoorbeeld bruin brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Zo krijg je meer voedingsstoffen en vezels binnen, die goed zijn voor je stoelgang.

Kies voor voedzame voeding

Kies voor voedingsmiddelen die veel nuttige voedingsstoffen bevatten. Wanneer je wilt afvallen of gewoon gezonder in je vel wil zitten, combineer verschillende soorten groenten en fruit. Je hebt er die veel koolhydraten bevatten zoals pompoen, paprika, tomaten,.. en je hebt er die minder koolhydraten bevatten zoals selder, sla, venkel, waterkers; komkommer,..

Eet één keer per week vette vis, las een vegetarische dag in, eet maar 1 om de 2 dagen pasta, rijst of aardappelen bij je warme maaltijd. Kies voor mager vlees zoals kip, rund, varken of kalf. Kies voor onbewerkt dus geen gehakt, cordon blue,..

Deze producten bevatten voldoende vitamines, mineralen, langzame koolhydraten, goede vetten en zo min mogelijk koolhydraten en verzadigde vetten. Kies dus voor voeding die zo veel mogelijk goede voedingsstoffen bevat, en zo min mogelijk slechte.

Vergeet niet te genieten

Af en toe zondigen of beter genieten van iets lekker is helemaal geen ramp zo lang je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Een lekker stukje chocolade, een glaasje wijn,…

Plan deze momenten in. Als het je zomaar overkomt, dan is het moeilijker om te stoppen en ga je misschien teveel eten. Als je het zondigen inplant, kun je het zelf onder controle houden en ga je bewuster genieten.

Tips:

  • Of je kiest 1 dag waarop je mag zondigen
  • Of je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten.
  • Of je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen. Beperk je echter tot 1kleine snack per dag.

Alles kan met mate(n)

Misschien kan ik jou inspireren, hier kan je mijn dagindeling en nuttige tips terugvinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.