Mijn ontdekkingsreis door de wereld van voeding

Reis mee op mijn ontdekkingsreis doorheen de valkuilen en de wondere wereld van voeding

Een haat & liefde relatie met voeding

In mijn jonge tienerjaren had ik eigenlijk weinig tot geen problemen met voeding maar nadien heb ik er altijd een haat-liefde relatie mee gehad.
Tot mijn grote spijt was het Jojo-effect steevast aanwezig in mijn leven en waren de afgelopen tien jaar echt een lijdensweg: dagelijks buikpijn, misselijk, krampen, doodmoe, geen energie, ongewone stoelgang en regelmatig zelfs koorts en overgeven. Soms lag ik tot 4 dagen plat, afzien en hopend dat de pijn weer snel voorbij was. Moedeloos werd ik ervan! Uit elk onderzoek bleek dat ik Tip Top in orde was maar zo voelde ik me allesbehalve. Op de duur denk je dat je zot wordt en dat het tussen je twee oren zit. Uiteindelijk bracht een lactose ademtest al wat soelaas, een gevoeligheid voor lactose werd vastgesteld. Oef! ik was toch niet helemaal zot. 

Het beestje heeft een naam

Uiteindelijk kreeg ik de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Wat een opluchting, het had een naam! Bleek zelfs dat ik helemaal niet de enige was op deze wereld, we zijn met vele (on)gelukkigen. Mijn ontdekkingsreis kon beginnen.... 
Nog een zwaar traject voor de boeg: "Prikkelbare darm" het was een beestje waar ik weinig van kende.
Toch was ik vastberaden om te streven naar een gelukkig lichaam!

Rollercoaster

Los van het feit dat ik dagelijks buikpijn had, bleven de kilo's er ook nog eens aankleven, ik moest nog maar naar eten kijken en ik was al een kilootje zwaarder. Heel wat (crash) diëten heb ik afgerond, de meeste zelfs met succes, de kilo's raakte ik steevast kwijt, de pijnlijke klachten bleven pertinent aanwezig. Als kers op de taart kreeg ik er na elk dieet, gratis en voor niks, evenveel of zelfs meer kilo's bij. 
Aan mijn sport lag het zeker niet, ik sport minstens 3 tot maximaal 6 dagen per week. Dat voordeel heb ik wel, ik hou van sporten!
Alhoewel het een invloed had op mijn voedingspatroon en lichaam, was ik een fiere gieter dat ik mezelf ondertussen ook al enkele jaren bij de niet-rokers kon rekenen want dit ging ook niet zonder slag of stoot!

De koe bij de hoorns vatten

Ik had diep gezeten, op alle gebied en na doorverwijzing van mijn huisarts vond ik een diëtiste gespecialiseerd in PDS en het FODMAP dieet. Ook van dat beestje had ik nog nooit gehoord. Mijn eerste consult, amai... er hebben wat traantjes gevloeid. Ik besloot te starten met een nieuw voedingspatroon en dit net voor de feestdagen van 2020. Ik was het zo beu om me dagelijks slecht te voelen dat het me niet uitmaakte dat de feestdagen eraan kwamen! Het hele FODMAP traject nam bijna een jaar in beslag. Wonderbaarlijk kwam ik zo tot nieuwe ontdekkingen, mijn gevoeligheid voor lactose werd nogmaals bevestigd maar ook mijn gevoeligheden voor fructanen en in beperkte mate fructose werden bloot gelegd. Alle dekseltjes vielen op hun plaats, het verduidelijkte waarom glutenvrije eten geen soelaas bracht. 

Fructanen

Fructanen zijn oligosacchariden. Dit betekent dat het koolhydraten zijn, maximaal 10 ‘suiker’moleculen aan elkaar. Fructanen zitten in heel veel voedingsmiddelen onder andere in granen, ui en knoflook maar ook in bepaalde soorten groenten en fruit. 
Ik kwam tot constatatie dat de verkeerde voeding voor jouw lichaam je effectief ziek kan maken MAAR als de verkeerde voeding je ziek kan maken dan zouden de juiste combinaties je toch ook moeten genezen?
Prima, de boosdoeners gevonden. Al 1 probleem afgevinkt, hop naar het volgende. Nog heel wat puzzelwerk voor de boeg en een misstap zit soms in een zeer onbekend hoekje.

Lief zijn voor jezelf

Na een verleden van diëten wou ik enkel nog maar gezond eten, ondertussen gaf de weegschaal steeds meer kilo's aan. Dit kon toch niet! Nadat ik het FODMAP dieet had afgerond en startte met een gezond voedingspatroon, bleven de resultaten echter uit. Tijd om het over een andere boeg te geven en mijn verwarde lichaam een boost te geven. 

Heropvoeden

Mijn diëtiste kon me overtuigen om de Pnk-methode te volgen. Ja een methode geen dieet. Ik ben zelf zeker geen voorstander van het vervangen van normale voeding door zakjes maar ik was ten einde raad. Baat het niet dan schaad het niet!  Ik herinnerde me Bart De Wever, de politieker die deze methode in het verleden met succes volgde. Ik zocht wat foto's op en ja zoveel jaren later zat hij nog steeds op gewicht, misschien toch de boost die ik nodig had?
De nodige bloedtesten werden gedaan en ik kreeg mijn doorverwijzing! Aangezien ik geen lactose en fructanen verdraag zijn de producten die ik kan gebruiken zeer beperkt voor mij, het resultaat bleef echter niet uit, na 2 weken voelde ik me reeds geweldig. Het comfort van normale stoelgang, liters water drinken, groenten, vlees, vis en eieren kunnen eten en geen klachten meer zijn goud waard!

De zoektocht

Mijn zoektocht is dus nog niet gedaan…maar er is toch al licht aan het einde van de tunnel.
Er zijn veel voedingsgroepen die ik op deze moment (nog) niet eet (granen, zuivel, fruit en alcohol zijn momenteel uit den boze).
Hierna eerst stabiliseren en dan terug opvoeden...

De herintroductie ontbijt en fruit

Bij het introduceren van het ontbijt en fruit liep het weer even kompleet mis. Blijkbaar had ik toch fodmaps gestapeld terwijl ik er bijna van overtuigd was dat ik alles juist had gedaan. Niet dus.. weer even bijsturen en gaan.

De herintroductie tussendoortjes

Van zodra ik terug koekjes en granen introduceer,  desondanks deze laag in suikers zijn, loopt het weer helemaal fout. Er is nog een trigger waardoor ik ziek wordt maar tot op heden hebben we deze nog niet gevonden. Bijkomende onderzoeken staan op de planning... wordt vervolgt.

De herintroductie van (glutenvrije) granen en zetmeel

Niet elke dag maar toch minstens 3 keer per week voeg ik (glutenvrije) granen, boekweit, rijst, quinoa, (glutenvrij) brood of aardappelen toe aan mijn lunch of avondmaal. Tot nu toe gaat dit prima. 

Passie voor kokerellen

Desondanks ik al een moeilijk voedingstraject achter de rug heb, hou ik van koken en lekker eten. FODMAPS vermijden is in onze westerse voeding een hele opgave. Kant en klare voeding kopen in de supermarkt is voor mij voorgoed verleden tijd, verpakkingen lezen wordt stilaan een specialisatie en koken een hobby.

Stabilisatie

Ondertussen zijn we najaar 2021 en heb ik al een heel traject achter de rug. Je lichaam leren kennen is de sleutel tot je beter in je vel voelen maar het is geen makkelijke puzzel. Tot op heden vermijd ik nog steeds ui en knoflook aangezien deze veel FODMAPS bevatten.

Ik zorg dat ik geen overmaat aan FODMAPS in 1 keer naar binnen speel. Af en toe mispak ik me eens aangezien fodmaps in veel meer zaken zit dan ik aanvankelijk dacht en het een ingewikkelde puzzel is, triggers zitten niet enkel in voeding maar ook in mindset, stressgevoeligheid, rust,...

Ik at zeer lang glutenvrij omdat het mijn klachten verminderde maar onnodig glutenvrij eten heeft veel nadelen en is prijzig. Om zeker te weten of ik coeliakie heb of glutensensitief ben heb ik een colonoscopie moeten ondergaan.

Colonoscopie ondergaan in 2022, resultaat negatief, diagnose blijft prikkelbare darm syndroom.

Toch iets mis?

Ik had vaak pijnlijke steken in de onderbuik, acuut aanwezig. Na langdurige onophoudende pijnen in de linker onderbuik liet ik een echografie doen. Ik werd prompt doorverwezen naar spoed. Een hele resem onderzoeken werden gedaan. En oh ja er werd iets gevonden genoemd appendigatis eppiplioca. Iets zeldzaam, weinig over gekend. Een soort van ontsteking langs de buitenzijde van mijn dikke darm. Minstens 3 weken ontstekingsremmers nemen. 

Kon ik er iets aan doen om dit te voorkomen , het antwoord was, neen. Kon dit terugkomen, ja! Wanneer dit het geval is moet ik onmiddellijk terug starten met ontstekingsremmers nemen. 

Ik had gehoopt dat het al die tijd enkel die zeldzame ontsteking was die speelde en dat ik plots alles kon loslaten en gewoon lekker kon eten en doen wat ik wou.

Niet dus .. mijn prikkelbare darmen zijn blijvend tot de wetenschap op een dag veel verder staan maar of ik dit nog zal meemaken, dat blijft de vraag? Ik laat me niet gaan, ben levenslustig en prompt van plan om dit zo veel mogelijk de baas te blijven.

Eind 2023, begin 2024

Sinds juni 2023 eet ik amper bewerkte koolhydraten (geen pasta, rijst, koek, snoep, zetmeel, bindmiddelen,...) meer en geen toegevoegde suikers (wel zoetstof stevia en erythritol, uiteraard in beperkte maten), mijn klachten zijn (bijna) volledig weg. Ik had dit nooit durven dromen. 

Geef niet op en zet door, het kan!