Het Low FODMAP dieet

Wie heeft het ontwikkeld en waarom?

Het low FODMAP dieet is een dieet ontwikkeld door de Monash University in Australië. Het dieet is één van de hulpmiddelen om mensen te helpen de symptomen van medisch gediagnosticeerde PDS (prikkelbare darmsyndroom) onder controle te krijgen.
FODMAP is een acroniem dat staat voor 'fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols' .

Het gaat over een brede groep koolhydraten die moeilijk te verteren zijn. Als je er meer van eet dan je vertering aankan, worden ze niet geabsorbeerd door de dunne darm maar komen ze onverwerkt in de dikke darm terecht, waar ze gefermenteerd worden door darmbacteriën. Dit gaat gepaard met gasvorming en de productie van afvalstoffen die niet altijd even vriendelijk zijn voor de darm, met klachten tot gevolg. Bij patiënten met PDS ontspoort de wisselwerking tussen de darmen en de hersenen volledig. Er wordt een overdaad aan informatie ongecontroleerd heen en weer gestuurd, ze gaan beide dus in overdrive. Verteringsprocessen die normale mensen niet voelen geven plots aanleiding tot ongemak en klachten. Doe daar nog wat mentale stress bij en het is volledig om zeep. 

Dit vrij ingewikkelde dieet heeft de laatste jaren een sprong voorwaarts gemaakt als een van de populairste behandelingen voor PDS. Door voeding te beperken die de darmen prikkelen en irriteren, kunnen veel PDS patiënten de klachten onder controle houden waardoor medicatie overbodig wordt of als back up oplossing dient wanneer het mis gaat. Echter het is niet voor iedereen weggelegd. Een FODMAP dieet vergt heel wat inspanningen en opvolging en het is niet altijd even makkelijk om dit te implementeren in het dagelijkse 'sociale' leven. 

Wat is PDS?

PDS, voluit 'het prikkelbare darmsyndroom' is een chronische darmaandoening. De oorzaak van deze ziekte is momenteel nog niet gekend, waardoor ze ook niet te genezen is. Prikkelbare darmpatiënten voelen darmgedrag dat je normaal gezien niet voelt en met een hardere intensiteit dan nodig. Kortom ze voelen wat ze eten, in de negatieve zin van het woord. Symptomen die vaak voorkomen bij PDS zijn buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree of constipatie of een combinatie van beide. 

Wat zijn FODMAPS?

'Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen' zijn de koolhydraat groepen waar het FODMAP dieet om draait. 

Fermentatie is het proces in je darmen waar de darmbacteriën de FODMAPs fermenteren en waarbij ze gas produceren.

Oligosachariden bestaat uit twee voedselgroepen: 

  • fructo-oligosaccharides = Fructanen 
  • galacto-oligosachariden = Galactanen 

Disachariden: lactose, dit vind je in zuivelproducten, zoals yoghurt, melk en kaas. 

Monosachariden: fructose. Fructose vind je in vers fruit, gedroogd fruit en honing en het wordt vaak gebruikt als een zoetstof.

Polyolen: bestaat uit 2 voedselgroepen: sorbitol en mannitol. Beide komen voor in verschillende soorten fruit en groenten en worden ook gebruikt als kunstmatige zoetstoffen. (Xylitol, maltitol, isomalt en erythritol)

Maak jouw eigen website met JouwWeb