Wist je dat veel bloemen eetbaar zijn?

Niets is mooier dan kleurrijke bloemen op jouw bord. Ze dienen niet enkel als garnering maar zijn effectief eetbaar. Als kers op de taart moet je er meestal geen extra moeite voor doen en groeien ze bijna spontaan in jouw tuin. Gebruik eetbare bloemen met de nodige aandacht voor vorm, kleur en smaak en gebruik ze met een zekere verfijning om van elk gerecht uit je tuin iets bijzonders te maken.

Eetbare soorten en hun smaak?

  • Viooltjes: viooltjes zijn een van de meest gebruikte eetbare bloemen. Ze zijn klein en in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Ze hebben een milde smaak en fleuren een dessert of salade in een handomdraai op.
  • Goudsbloem: de goudsbloem ook een bekende culinaire fleurop. Ze zijn er in geel en oranje en hebben een lichtzoete smaak.
  • Oost-Indische kers: deze bloem smaakt peperachtig en is heerlijk om te eten bij een salade. Van deze bloem kun je alles eten: de wortels, het blad en de bloem. De smaak is een tikje pittig en heeft iets weg van radijs en mosterd.
  • Lavendel: de lavendel heeft haar populariteit te danken aan de heerlijke uitgesproken geur. Je waant je er meteen mee in de Franse Provence! Je kunt (gedroogde) lavendelknopjes eten, maar verschil in smaak, ze smaken van zoet tot bitter. Je kunt er ook voor kiezen om het ergens in te verwerken, zoals een lavendelsuiker of lavendelsiroop.
  • Anjer: de anjer is een bekende bloem, die je vast thuis wel eens in een vaas hebt gehad in de keuken is. Ze smaakt een tikje kruidig en zoet, het heeft iets weg van nootmuskaat en kruidnagel.
  • Calendula: deze mooie oranje bloem is al een plaatje op zich en heeft een lichte peperachtige smaak. Je kunt deze gebruiken in een salade of in warme gerechten, want de calendula kan worden meegekookt.
  • Courgettebloem: Je ziet het niet als je een courgette in de supermarkt ziet liggen, maar eigenlijk hoort hier een courgettebloem aan. Ze hebben een tropische uitstraling en een licht bittere smaak. 
  • Dragon-afrikaantje: heeft kleine gele, fijne blaadjes met zoete dragongeur én -smaak.
  • Bergamot: de bloemen hebben een citrusaroma, de blaadjes smaken naar Earl Grey-thee
  • Damastbloem: de jonge blaadjes smaken naar waterkers
  • Fuchsia: de blaadjes hebben een lichte appelsmaak
  • Komkommerkruid: de blauwe bloemetjes hebben een komkommersmaak en kun je in ijsblokjes invriezen om in je gin-tonic te serveren
  • Witte dovenetel: deze smaakt lekker naar honing

Hoe pluk je ze en bewaar je eetbare bloemen?

Het is met bloemen net zoals met paddenstoelen: sommige zijn giftig, dus weten welke je mag eten is een goed begin. Pluk de bloemen zo vroeg mogelijk op de dag, dan bevatten ze het meeste vocht en zullen ze minder snel slap worden. Spoelen met water doe je namelijk beter niet, want dan verliezen ze hun smaak.

Verpak de geoogste bloemen in plastic zakjes met enkele druppels water, zodat de luchtvochtigheid stijgt en de bloemen langer fris blijven. Bewaar de zakjes in de koelkast en gebruik ze zo snel mogelijk na het plukken. 

Wat met bloemen van kruiden en planten?

Ook de bloemen van courgette, pompoen, kool, radijs, tuinbonen, schorseneer of rucola zijn een ware delicatesse. Zelfs de bloempjes die aan verse kruiden zoals bieslook, salie, dille en rozemarijn komen, zijn perfect eetbaar. De zaadjes van de klaproos kennen we als maanzaad.

Bloemen en FODMAPS

Van bloemen is echter niet gekend of ze FODMAPS bevatten, ik kan jou dus niet garanderen dat bloemen FODMAP arm zijn. 

Een tip

Jonge bloemen die net uit knop of zelfs nog half in knop zitten, smaken het lekkerst, oudere bloemen kunnen bitter worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Mama
3 jaar geleden

Chapeau Lien!
Het was heel leuk om dit alles te lezen.
Ik wist niet dat je zoveel verborgen talenten had.
Dikke zoen.
Mama